2016. november 24., csütörtök

ZÖLDSÉGES TEJFÖLÖS CSIRKERAGU



Hozzavalok


  • 1/2 kg csirkemell
  • 40 dkg mexikoi zoldségkeverék
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • so, bors
  • 1/2 leveskocka
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 db.közepes paradicsom
  • olaj a hagyma parolasahoz

Elkeszites


A csirkemellet kockakra vagom.
A hagymat aprora vagom.
A paradicsomot is kockakra vagom.
A hagymat uvegesre parolom, beleteszem a felkockazott csirkemellet, es es addig kavargatom ameddig a hus kifeheredik.
Hozzaadom a preselt fokhagymat, es meg 2-szer jol elkeverem.
Akkor fuszerezem, so,bors,leveskocka, beleteszem a kockakra vagott paradicsomot is.
Felontom keves vizzel, e felig puhara parolom.
Akkor hozzaadom a mexikoi zoldseget, es ha kell, akkor keves vizzel potolom.
Addig fozom kozepes tuznel, ameddig a hus es a zoldseg is puha lesz.
Kozben a tejfolt a husos-zoldseg levevel jol elkeverem, es lassan adagolva a a hushoz keverem.
Par percig hagyom, hogy jol osszerottyanjon, es surubb szaftja legyen, es, akkor elzarom a tuzet...
Parolt rizzsel talaltam.

2016. november 16., szerda

TOJÁSOS KRUMPLIS LEPÉNY



Hozzavalok

  • 2 darab közepes nagyságú krumpli
  • 4 tojás
  • só , bors (ízlés szerint)
  • olaj

Elkeszites


A krumplit lereszelem a reszelő apró lyuku oldalán.
Fűszerezem ízlés szerint, só , bors, aki szereti vegetát is tehet bele.
Egy teflon serpenyőben kevés olajat teszek,amikor forró az olaj, akkor beleteszem a tojásos massza felét, és közepes tűzön addig sütöm, ameddig a széle barnulni kezd.
Akkor megfordítom, és a másik felét is sütöm, ameddig sárgás barnára sűl.
Utána megsütöm a tojásos massza másik felét.
Főzelékhez kitünő feltét, de magában is fogyasztható.

2016. november 15., kedd

ZÖLDBORSÓFÖZELÉK TÜKÖRTOJÁSSAL



Hozzavalok


  • 1/2 kg fagyasztott zöldborsó
  • 2 ek. liszt
  • 2-3 dl tej (1, 5%-os)
  • so, feher bors
  • cukor (izles szerint)
  • 6 dkg vaj vagy margarin

Elkeszites


A zöldborsót főni tesszük, annyi vizzel amennyi csak ellepi.
Amikor puha,akkor hozzatesszük a margarint, es elkeverjük ameddig elolvad.
A lisztet a tejjel csomomentesre keverjük, es hozzaadjuk a bosohoz.
Beizesitjük, so, bors,cukor, izles szerint.
Pár percig hagyjiuk összefőni.
En, most ,tükörtojással tálaltam.



  • 2016. november 13., vasárnap

    PÁCOLT SERTÉSKARAJ SÜTŐBEN




    Hozzavalok

    • 3 nagy szelet sertéskaraj
    • Páchoz :
    • 1 nagy evőkanál Piros Arany
    • 1 csapott evőkanál mustár
    • őrölt bors
    • 4 nagy cikk fokhagyma
    • 1 nagy fej hagyma
    • olaj

    Elkeszites


    Eloszor elkeszitem a pácot.
    A hagymat kockakra vagom.
    A fokhagymat atpreselem fokhagyma preselon.
    Egg nagyobb talban beleteszem a Piros Aranyat,mustart,preselt fokhagymat,a felkockazott hagymat,az őrölt borsot, felontom annyi olajjal,hogy egy kremes masszát kapjak.
    Sot nem teszek, mert a Piros Arany eléggé sos.
    Ebbe a keverekbe jol osszeforgatom a husokat.
    Hideg helyre teszem, egy foliaval letakarva.
    Hagyom legalabb 3 orat pacolodni.
    A legjobb az , hogyha este pacoljuk, es masnap sutjuk.
    Egy akkora tepsibe amibe jol elfernek a husok, keves olajat teszek, es belehelyezem a pacolt husokat.
    Kb. 2-3 dl vizzel felontom, alufoliat teszek a tetejere, es elomelegitett sutobe, kozepes tuznel megsutom.
    Kozben ellenorizem, ha elparolgtatta a vizet, es meg nem puhult meg a hus, akkor teszek hozza még vizet.
    Amikor a hus puha, akkor leveszem a foliat, visszateszem a sutobe, es hagyom addig, ameddig keveset megpirul.

    2016. november 12., szombat

    RIZSFELFÚJT




    Hozzavalok

    • 1 l tej
    • 25 dkg rizs
    • 8 evőkanál cukor
    • 5 tojás
    • csipetnyi só
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 3 dl víz
    • 1 citrom reszelt héja

    Elkeszites


    A rizst a 3 dl vízzel egy edénybe rakjuk, majd folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a víz elfő.
    Ekkor hozzáöntjük a tejet,és megfőzzük.
    Amikor megfőtt hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a cukor felét, és a citromhéjat.
    Hagyjuk kihűlni.
    A tojás sárgákat a maradék cukorral habosra keverjük és a kihűlt rizshez kavarjuk.
    A fehérjéket kemény habbá verjük és szintén a rizshez keverjük. 
    Kivajazott kisebb tepsibe öntjük a masszát.
    Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
    A cukor mennyiséget lehet csökkenteni, vagy emelni izlés szerint.

    2016. november 11., péntek

    BABÉRLEVELES KRUMPLILEVES



    Hozzavalok


    • 1/2 kg serteshus (lehet comb, karaj)
    • 60 dkg krumpli
    • 1 fej hagyma
    • só, bors, pirospaprika
    • babérlevél
    • 1 leves kocka (elhagyhato)
    • olaj a hagyma parolasahoz

    Elkeszites


    A hust kockakra , a hagymat pedig aprora vagtam.
    Keves olajon a hagymat uvegesre paroltam.
    Beletettem a a kockazott hust, es egyutt addig paroltam ameddig a hus kifeheredett.
    Fuszereztem, so,bors, pirospaprika, leveskocka, babérlevél.
    Felontoottem annyi vizzel, hogy jol ellepje a hust.
    Kozben a krumplit megpucoltam, es kockakra vagtam.
    Amikor a hus mar szinte keszre puhult, akkor hozzaadtam a kockazott krumplit.
    Potoltam annyi vizzel, amennyire suru levest akartam kesziteni.
    Lehet surubben, vagy higabbra kesziteni, ki ahogy szereti.
    Kozepes tuznel addig foztem, ameddig a krumpli is puha lett.
    Talalas elott hagytam kb. 20 percet, hogy az izek osszeerjenek...


    2016. november 8., kedd

    PARADICSOMLEVES RIZSGOMBÓCCAL



    Hozzavalok

    • 3-4 szál sárgarépa
    • 2 liter sűrű paradicsomlé
    • só, fehérbors
    • 1 leves kocka (elhagyhato)
    • kevés cukor (elhagyhato)
    • zeller zöldje
    • Rizsgombóc :
    • 6 ek. rizs
    • 1 nagy tojás, vagy 2 darab kis tojás
    • liszt amennyit felvesz
    • olaj

    Elkeszites


    A sárgarépát kettobe vagom, es felszeletelem.
    Keves olajon megparolom.
    Felontom annyi vizzel, hogy ellepje, fuszerezem soval , fehérborssal, beleteszem a leveskockat, es kozepes tuznel felig megfozom.
    Kozben elkeszitem a rizsgombocot.
    2 ek, olajon megforgattam a rizset, es felontottem annyi vizzel, hogy jol ellepje a rizst.
    Amikor a viz elparolgott a riszrol, akkor levettem a tuzrol, es teljesen kihutottem.
    Fontos, hogy a rizs teljesen hideg legyen.
    En elozo este elkeszitettem a rizset, ez a legjobb megoldas.
    A rizshez hozza kevertem a tojast, jol elkevertem, es annyi lisztet tettem hozza,hogy jol formazhato masszat kapjak.
    Amikor a sárgarépa mar szinte puha, akkor felontom a paradicsomlével, ha kell, akkor meg utana fuszerezem...es, keves cukrot is teszek bele, (a cukor elhagyhato)
    Amikor a leves forr, akkor vizes kezzel gombocokat formazok a rizses masszabol, es a levesbe teszem.
    Nehany percig meg forralom,beleteszem a zeller zöldet, es utana elzarom a tuzet alatta.
    Lefodom, es hagyom kb. 10-20 percig,hogy az izek osszeerjenek.