2015. január 4., vasárnap

TORTILLA



A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt évezredeken keresztül. Az eredeti tortilla (tlaxcalli) egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek (így a kukoricából ki tudott oldódni a B3-vitamin, ami bekerült a tésztába). A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent...

Tortillatipusok :

 Dél-Amerikában, Kubában és Spanyolországban a tortilla nem egy tésztalepény, hanem egy réteges omlett, amely általában krumplival és hagymával készül. Az igazi, hagyományos tortilla mészvízben áztatott kukoricából készül, amely a mai napig közkedvelt Dél-Mexikóban. A lisztből vízzel elkeverve tésztát gyúrnak, kis gombócokat formálnak, majd laposra nyomják, és forró, öntöttvas grill-lapon mindkét oldalon átsütik. A hagyományos tortilla kb. 12–20 cm átmérőjű, aránylag vastag és kissé törékeny. Miután Észak-Mexikóban az Egyesült Államok hatására elkezdtek búzalisztet készíteni, a tortilla is megváltozott. Az USA-ban, majd a világ többi részén elterjedt tortilla általában búzalisztből készül, így vékonyabb és szélesebb, mint a hagyományos...

Forras : innen ...

Hozzavalok

  • 0, 5 kg hejaban fott krumpli
  • 15 dkg szeletelt sonka (csirkemellsonka vagy egyéb sonkaszelet)
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 10 dk kemenyebb sajt
  • so, bors, keves vegeta
  • 6 tojás
  • petrezselyemzöld
  • 2 evokanal tejfol
Elkeszites

 A hagymat apro kockakra vagom
A fokhagymat szinten
A sonkat is felkockazom
A sajtot lereszelem
A hagymat keves olajon megparolom,hozza adom a fokhagymat es a kockazot sonkat,es par percig egyutt piritom,de nem sutom nagyon meg
A megfott krumplit nagyobb kockakra vagom
Hozza teszem a hagymas,sonkas masszat,,es fuszerezem izles szerint...so,bors,zoldptrezselyem,keves vegeta(elhagyhato)
Felverem egy kulon talban a tojasokat,hozza keverem a tejfolt, a reszelt sajtot,es a krumplis-sonkas masszahoz keverem
Egy tepsit kiolajozok,es meghintem zsemlemorzsaval
Belesimitom a krumplis-sonkas masszat es elomelegitett sutoben,kozepes tuznel sutom,ameddig a tojas megszirardul
Kell hagyni ameddig langyos lesz,mert igy szepen lehet szeletelni...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése