2016. január 10., vasárnap

KRUMPLIS POGÁCSA





Hozzavalok


  • 30 dkg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 egész tojás
Elkeszites 

Krumplinyomón áttöröm a krumplit, és a liszttel jól összekeverem. Végezetül hozzáadom a megkelt élesztőt,  jól összegyúrom. Kelesztőtálban addig kelesztem, míg duplájára dagad.
2 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét tojással megkenem. Előmelegített sütőben szép barnára sütöm.

Finom és puha lesz...

SÜNDISZNÓ KRUMPLI





Hozzavalok :


  • krumpli
  • őrölt fekete bors
  • reszelt sajt
  • zsemlemorzsa
  • vaj
Elkeszites : 

 A krumplit megpucoljuk,és félbevágjuk.
 A tetejüket bevagdossuk és tepsibe sorakoztatjuk őket.
 Sózzuk, borsozzuk, majd olvasztott vajjal lekenjük.
 Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Néha locsolgatjuk olvasztott vajjal.
 Majd megszórjuk a sajt, és zsemlemorzsa keverékével.
 Visszatoljuk a sütőbe még kb. 10 percre és szép pirosra sütjük.

A sajt és zsemlemorzsa keverékhez pirospaprikát is adhatunk...





2015. szeptember 25., péntek

PASZULYFŐZELÉK SÜLT SZALLONÁVAL




Hozzavalok 

  • 50 dkg szaraz paszuly
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • so,bors, piros paprika
  • 1  kanál paradicsompaszta
  • 1 kanál liszt
  • 4-5 evőkanál étolaj

Elkeszites

A paszulyt puhara fozzuk
Rántást keszitunk a lisztbol , es az olajbol...ne legyen nagyon barna
Levesszuk a tuzrol es hozzatesszuk a piros paprikat, a paradicsompasztát, es csomomentesre keverjuk keves hideg vizzel
A paszulyhoz adjuk a préselt fokhagymat, a paprikas-paradicsomos rantast, allando keveres mellett,hogy ne legyen csomos
Izles szerint fuszerezzuk, es lassu tuzon fozzuk még néhany percet, kozben megkeverjuk,hogy ne suljon az edeny aljara...
En sult szalonnaval talaltam...es kevés felszeletelt hagymat is sutottem melléje....

2015. szeptember 3., csütörtök

ZÖLDBORSÓLEVES GRIZGALUSKÁVAL


Hozzavalok


  • 50 dkg zöldborsó
  • 4 szál sápgarépa
  • 1  leves kocka
  • so,bors, piros paprika
  • zöldpetrezselyem
  • 1 nagy tojas bagy 2 darab kis tojas
  • griz (buzadara)
  • olaj

Elkeszites


A sargarepat felszeletelem,es keves olajon megparolom
Hozzaadom a zöldborsót is, es egyutt is parolom egy keveset...lehetoleg ne suljon le...
Felontom annyi vizzel amennyi levest akarok kesziteni
Beleteszem a sot,borsot,piros paprikat es a leveskockat
Kozben elkeszitem a grizgaluskat
A tojast felverem es annyi grizet keverek hozza, hogy kozepes surusegu masszat kapjak
Amikor a zoldseg mar szinte puha, akkor beleszaggatom a galuskat es keszre fozom
A vegen megszorom zoldpetrezselyemmel...



KRUMPLI TOKANY CSIPETKÉVEL


Hozzavalok

  • 1 kg krumpli
  • 1 kozepes fej hagyma
  • so,bors, piros paprika
  • 1 leves kocka (elhagyhato)
  • 1 tojás
  • liszt
  • olaj

Elkeszites


A hagymat aprora vagom, a krumplit kockakra
A hagymat uvegesre parolom, hozzateszem a krumplit, es nehanyszor megkeverem
Keves vizet ontok hozza, es beleteszem a fuszereket : so,bors,piros paprika,leves kocka
Utana potolom annyi vizzel,hogy ellepje a krumplit
Kozben elkeszitem a csipetket
A tojast felverem es annyi lisztet teszek hozza amennyit felvesz ( viz nem kell hozza )
Ne legyen tul kemeny
A csipetket egy kulon edenyben fozom meg...amikor a viz forr akkor beleszaggatom es megfozom
Amikor a krumpli elkeszult, vagyis mar puha, akkor hozzaadom a csipetket, 1-2 percit meg egyutt fozom....

2015. augusztus 12., szerda

TEJFÖLÖS KRUMPLILEVES


Hozzavalok

  • 5 nagy rozsaszin krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2  db paprika
  • so, bors, piros paprika
  • olaj
  • 1  kanál liszt
  • 25  dkg tejfol
  • 1 tojás
  • zeller zöldje
  • 1 leveskocka

Elkeszites


A krumplit kockakra vagom
A sargarepat es a paprikat felszeletelem
A hagymat aprora vagom
Egy fazekban keves olajat ontok,es a hagymat uvegesre parolom
Hozzateszem a sargarepat,osszekeverem,es egyutt is parolom nehany percet
Felontom annyi vizzel amennyi levest akarok fozni
Amikor felig megfott,hozza adom a krumplit es a paprikat
Fuszerezem : so,bors,leveskocka
Amikor puhara fott a krumpli is, akkor a lisztet csomomentesre keverem egy keves vizzel,hozza adom a tejfolt, a piros paprika fuszert,es ezzel is jol osszekeverem, majd a levesbol is teszek hozza, ezzel is osszekavarom
A levest lehuzom a tuzrol, es lassan hozzaontom a tejfolos kevereket, kozben allandoan kevergetem
Beleteszem az osszevagdalt zellert is
Visszateszem a tuzre (lassu tuzre) es nehany percig hagyom,majd ,elzarom a tuzet
Ekkor felverem a tojast es lassan a levesbe csorgatom, utana lefodom, es hagyom kb. 20 percet...

2015. augusztus 5., szerda

TEPSIS BUNDÁS KENYÉR


Hozzavalok

  • szeletelt kenyer
  • 4  dl tejfol
  • reszelt sajt a tetejére
  • so, bors, piros paprika
  • 5-6 tojas

Elkeszites

Egy tepsit kiolajozunk
A szeletelt kenyereket elhejezzuk benne
A tejfolt osszekeverjuk a felvert tojasokkal, sozzuk,borsozzuk izles szerint, es a kenyerekre ontjuk
A tetejet reszelt sajttal megszorjuk
Sutobe helyezzuk es kb. 1/2 orat sutjuk...


Ha azt akarjuk,hogy puhabb legyen, akkor a kenyereket a tepsibe helyezes  utan nehany kanal tejjel meglocsoljuk...