2014. november 26., szerda

SZÉKELYKÁPOSZTA

Legenda a szekelykaposztarol :

Először is, valójában nem székely az eredete, az erdélyi népi konyha nem is ismeri. Másodszor az, hogy nem is gulyás. Nem tartozik bele a gulyásfélék családjába, mindenki megmondhatja, nem is hasonlít rájuk, mi dolga is lehetne a gulyásban káposztának? Honnan hát ez az elnevezés, amit pestiesen, nem kis logikával az erdélyi káposztás ételekre emlékeztetve székelykáposztának is átalakítottak?
A székelygulyás (-káposzta) keresztapja ugyanis nem kisebb ember, mint Petőfi Sándor és megalkotója Petőfi kortársa, Székely József vármegyei főlevéltársos. A Vármegyeházával szomszédos volt annak idején a Gránátos utcai (ma: Városház utca) Komló-kert, ahová mindketten bejáratosak voltak. Történt egy napon, 1946-ban, hogy amikor Székely későn tért be oda ebédre, éppen kifogyóban voltak az ételek,  csekély volt a választék. A készséges kocsmáros a vendég kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet egybekeverve, egy tálban szolgálta föl. A rögtönzés ízesnek, kellemesen zamatosnak bizonyult. Tanúja volt ennek Petőfi, aki legközelebb ugyanezt rendelte magának s hozzáragasztotta Székely nevét. Hamarosan meggyökeresedett, ismerté is vált a székelygulyás (-káposzta), amelyre utóbb került rá, díszítésül és ízesítésül is a tejföl. Ismerjük el, hogy a javára vált..."

Forras : innen ...

RECEPT

Hozzavalok

  • 0, 5 kg sertescomb
  • 0, 8 kg savanyú szálas káposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma (elhagyhato)
  • 1 kiskanal orolt komeny
  • so, bors, piros paprika
  • olaj

Elkeszites

 A kaposzta ha nagyon sos,akkor atmossuk
A hust kockakra vagjuk
A hagymat megpucoljuk es azt is kockakra vagjuk
Az olajban uvegesre paroljuk a hagymat,es hozzaadjuk a kockazott hust,egyutt is paroljuk ameddig a hus kifeheredik
Hozzaadjuk a fuszereket,sot csak akkor ha, a kaposzta nem eleg sos,borsot,piros paprikat,es az aprora zuzott fokhagymat
Felontjuk annyi vizzel,hogy ellepje a hust,es fozzuk kozepes tuznel
Egy masik edenyben keves olajat teszunk,bele a kaposztat,vizet adunk hozza es parolni tesszuk,kozben bele kavarunk
Amikor a hus,es a kaposzta is szinte puha,akkor osszeontjuk,hozza tesszuk a komenyt,ha kell,akkor potoljuk vizzel es keszre fozzuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése