2014. október 9., csütörtök

KRUMPLIS POGACSA

Nem szoktam pogacsa feleket sutni...nem tudom,miert is nem,pedig szeretik nalunk...most valahogy ram jott a pogacsa sutes...a neten veletlenul talaltam pogacsas kepeket es kedvet kaptam hozza...teljesen nem voltam megelegedve a vegeredmennyel....meg fogok kiserletezni....:)

A" POGACSA" tortenete :

A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is. Tuti recept viszont nem létezik, mert ahány háziasszony és vidék, annyiféleképpen készülhet a kis, kerek vándorútravaló.
 
A név eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik. Bár elsőre a hangzása nem hasonlít a magyarban használatosra, de ha az olasz pékségek sült tésztájára – a latin focacea – gondolunk, már ismerősebben cseng. Az olaszok a mai napig focaccia-nak nevezik a laposabb, kisebb méretű kenyérféleséget.

A magyar nyelv a délszláv pogača elnevezést vette át (ami eredetileg lepényt jelent).

A pogacsanal mindig eszunkbe(legalabbis nekem) jut, a hamuban sult pogacsa...

Nos, a hamuban sült pogácsa őse a már említett latin ,,panis focacius”, ami hamuban sült kenyeret jelent. Így ez a pogácsa nagyságát tekintve nem kis, kerek, hanem kenyér nagyságú volt. A hamuban sütés pedig valójában parázson sütés volt. A hamu szó jelentése a latinban több értelemmel bír. A múltat, a porrá lettet, az ősök tudásának őrzőjét is jelenti.

A pogácsa gabonából – élő elemből – (élelem) készül. Nemcsak sütötték hamuban, de néha a tésztához is hozzákeverték, így adva át a pogácsának az „ősök tudását”, ami elkíséri a vándort a hosszú utakra. Formája pedig kerek, mint a világ. Hogy milyen szimbolikus jelentése van, bizonyítja, bizonyos helyeken az évi aratások után csak a táltos készíthette el, nem egyszer gyógynövényeket is hozzáadva. Szertartásos körülmények között osztották szét, erőt, gyógyító energiát tulajdonítva a pogácsának...

 Sok pogácsa receptjének hozzávalóit elég csak összegyúrni és 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. Azért ilyenkor sem árt egy kicsit pihentetni a tésztát, hiszen attól finomabb a pogácsa. A legtöbb pogácsa tetejét érdemes késsel berácsozni, még a szaggatás előtt, amikor kisodortuk a tésztát. A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, tökmaggal, dióval, szezám-, kömény- vagy lenmaggal. Nemcsak finomabb, de mutatósabb is lesz. 

Forras :(...)

Hozzavalok

  • 3 dkg eleszto
  • 30 dkg zsir
  • 1 teaskanal so
  • 1 evokanal cukor
  • 1 tojás+1 tojas a keneshez
  • 30 dkg megfozott, es lereszelt krumpli
  • 60 dkg liszt
  • kb.2 dl tej
Elkeszites

 A krumplit megfozom,megtisztittom es lereszelem
Az elesztot felfuttatom keves langyos tejjel es pici cukorral
A lisztet egy mely talba szitalom,hozza adom a krumplit,lisztet,zsirt,sot,tojast,es a felfuttatott elesztot
Keves langyos tej hozza adasaval rugalmas (nem kemeny) tesztat gyurok
Pihentetem legalabb 1 orat...lehet tobbet is
Kinyujtani,legalabb 1,5 cm vastagra...itt en vekonyabbra nyujtottam,de kovetkezokor vastagabbra nyujtom...
Poharral vagy mas szaggatoval kiszaaggatni,kessel recezni,
Felvert tojassal lekenni
Kozepes tuznel sutni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése