2015. június 8., hétfő

KARALÁBÉLEVES


A karalábé eredete nem ismert, bár feltételezhető, hogy észak-európai gyökerekkel bír. Ez a káposztaféle már az ókorban kedvelt alapanyagnak számított, az idősebb Plinius a Naturalis Historiae című könyvében tesz említést a korinthoszi répáról, amely a leírás alapján nagy valószínűséggel a ma ismert karalábé őse. A kor leghíresebb szakácsának, a római ínyenc Marcus Gavius Apiciusnak a „De re coquinaria” című művében karalábérecepteket is felfedezhetünk.

A karalábé európai elterjedéséért Nagy Károly, Európa atyja volt felelős, ugyanis a VIII. században a frank császár döntése nyomán kezdték el az általa vezetett birodalom minden szegmensében termeszteni a karalábét. A németek a későbbiekben is sokat foglalkoztak a karalábéval, az első igen részletes botanikai leírás is náluk született 1554-ben. A XVI. század végére a zöldség nem csak Németországot és környező országokat hódította meg, hanem jelent volt Angliában, Olaszországban, Spanyolországban és a Földközi-tenger keleti vidékein is.

A XVI. században azonban nem csak Európa teljes karalábé általi leigázása valósult meg, hanem a növény eljutott Észak-Indiába is, ahol viszonylag hamar meghonosodott és az ottani gasztronómia szerves részévé vált. A karalábé lassan megjelent Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Kínában és más kelet-ázsiai országokban is. Viszont érdekes mód Írországban csak 1734-ben kezdték meg a kereskedelmi célú termesztését.

Kevés kalóriatartalma miatt diétázóknak is ajánlott a karalábé

A karalábé könnyen elkészíthető, gyorsan megpárolható, megfőzhető. A levele is felhasználható, nagyon jól lehet bele tölteni, akárcsak a szőlőlevélbe. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a karalábé könnyen fás lehet, ami sokat levon az élvezeti értékéből. Épp ezért mindig hibátlan, foltoktól, vágásoktól mentes, friss, harsány színű, telt levelű zöldségeket vegyünk. A karalábét otthon 2-3 napot nyugodtan tárolhatjuk a konyhapulton, ha hosszabb ideig kívánjuk tárolni, akkor inkább a hűtőszekrényben keressünk neki helyet.

Forras : innen...

Hozzavalok

  • 2  nagy karalábé
  • 4 szál sápgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 leveskocka
  • so, bors
  • 1  tojás
  • petrezselyemzöld
  • oaj a hagyma parolasahoz

Elkeszites


A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockára vágjuk
Az olajat felmelegítjük egy fazékban,beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk
Bele tesszük a zöldségeket, sot,borsot, leveskockat, a petrezselyemzöldön kívül
Felforraljuk, és amikor abbahagyja a habzást, lassú tűzön fedő alatt ,félig megfőzzük
Ekkor beletesszük a rizst, a petrezselyemzöldet, és készre főzzük
A tüzet elzárjuk a leves alatt
A tojást egy villával felverjük, es, a forro leveshez csurgatjuk
Lefedjük, es, hagyjuk igy legalabb 10 percet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése