2016. február 20., szombat

KOLOZSVÁRI KÁPOSZTA



A recept bizonyosan Erdélyből származik, ám egy anekdota kétségessé teszi, hogy valóban kolozsvári-e a rakott káposzta.

Kedvelt étel a kolozsvári rakott káposzta, mert nem csak finom, de az elkészítéséhez sem kell több éves szakács tanfolyamot elvégezni. Igaz ez a megállapítás akkor is, ha az elnevezéshez fűződő történetben szereplő étel és a manapság felhasznált receptekből készült rakott káposzta között jelentős az eltérés!

Az étel a máig fennmaradt század eleji történet szerint Nagyváradról származik és a híres színésznő, Déryné részére készítette el az ottani alispán, Hajdú Károly. A főúr a szakácsa mesterművével akart a híres művésznőnek kedveskedni.

Dériné: Déry Istvánné, Széppataki Róza, született: Schenbach Rozália az első magyar opera-énekesnő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője. (Forrás: Wikipedia)

Az eredeti rakott káposzta egy hatalmas rézfazékban készült. Ezt kibélelték vastag és zsíros disznóbőrrel, ezután rakták bele rétegesen a káposztát, sertéshúst, jércehúst, kolbászt, sonkát, majd az így összerakott ételt összefőzték.

A Déryné és az erdélyi rakott káposztahírek szerint Déryné nem volt nagyétkű, de ebből a különlegesen finom ételből háromszor kért magának…

Az erdélyi kalandok után Déryné nem csak hírét, a receptjét is hazahozta Budapestre ennek a kitűnő ételnek. Állítólag ez a forrása a kolozsvári rakott káposzta későbbi receptjeinek! Azt tehát kijelenthetjük, hogy bizonyosan Erdélyből származik, ám lehet, hogy valóban nem kolozsvári, hanem nagyváradi a rakott káposzta receptje.
Forras : http://csibeszkemagazin.hu/deryne-es-rakott-kaposzta/

Hozzavalok

  • 1 kg savanyú káposzta
  •  60 dkg sertéshús
  • olaj
  •  15 dkg rizs
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  őrölt bors
  •  1 fej vöröshagyma
  •  só
  •  pirospaprika
  •  4 dl tejföl

Elkeszites

 Az olajon halványra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a darált sertéshúst, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával és állandóan kevergetve 10-12 percig pirítjuk.
Utána keves vizzel felontjuk es szinte puhára pároljuk.
A sozassal vigyazzunk, mert a kaposzta is sós.
A rizst félig puhára főzzük , és összekeverjük a megpárolt hússal.
Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal , az aljára tesszük az előzőleg megpárolt káposzta 1/3 részét, meglocsoljuk tejföllel, erre rakjuk a rizses húst és végül a fennmaradt káposztát.
A káposzta tetejét meglocsoljuk a megmaradt tejföllel és középmeleg sütőben 1 óra hosszat sütjük közepes lángon.

 Szezonban, néhány zöldpaprika- és paradicsomkarikát is tehetünk közé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése