2019. május 8., szerda

HÁZI KOLBÁSZA kolbász története

Állatbélbe töltött, ízesített húsokról már több ezer évvel ezelőttről, a sumérok jegyzeteiből is maradtak feljegyzések, és napjainkig több nemzet konyhájában alapvető élelmiszerként tartják számon a háztáji állatok, leggyakrabban a sertés ilyen típusú feldolgozását.

A magyar „kolbász” szó az ótörök nyelvből eredeztethető, eredeti formája „qalbuz”, amely „harapást, falatot” jelent. Nyelvemlékeinkben már az 1300-as évek második felétől fellelhető különféle latin közegekben, de mai alakja sem sokkal újkeletűbb, 1407-ben már szójegyzékben olvasható, az 1865-ös magyar nyelv szótára pedig már egyértelműen magyar alakban, a magyar szókincs részeként közli. Nyelvemlékeinken túl irodalmi alkotások is szép számmal őrzik a kolbász hagyományát, így a Mátyás-mesék és a különféle receptes könyvek. Gazgadon kötődnek néphagyományaink is a kolbászkészítéshez, közülük a legismertebb az András naptól, január 6-tól a hó végéig tartó disznóölés (disznótor) ünnepe és a hozzá kötődő megannyi szokás.

Bár Európa-szerte a konyhaművészet elterjedt eleme a kolbász, az egyedi fűszerezés, a paprikás ízvilág, a hagyományos füstöléses tartósítás valódi hungarikummá emelhette az általunk fogyasztott disznótorost, amelyre valóban igaz a közmondás: „Ahány ház, annyi szokás.”
Forras : itt...

Hozzavalok

  • 5 kg.zsírosabb sertés hús
  • 10 dkg.édes darált piros paprika
  • 5 dkg. préselt fokhagyma
  • só,bors izlés szerint
  • 1  zacskó egész kömény (elhagyható)
  • sertés- vagy marhabél

Elkeszites

A húst  közepes tárcsán ledaráljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat ilyen sorrendben: Rákenjük a foghagymát, rászórjuk a köményt, majd a paprikát, végül a sót! Az összes hozzávalóval jól átdolgozzuk, többször átgyúrjuk majd indulhat a töltés a disznó bélbe. 

A kolbász töltése is fontos lépés. Igyekezzük úgy tölteni a kolbászt, hogy közepesen legyen kemény. Legyen tartása, tömörsége, de ne legyen kemény. (Egyrészt sütéskor könnyebben szétdurran, másrészt nem ideális a sok levegő a töltelék között.) A vastag kolbászokat egy vasag tűvel szurkáljuk is meg.

 Frrissen sütve nagyon finom.
 Hagymás tört krumplit készitettem hozza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése