Ha időutazók lehetnénk,
biztos bekukkantanánk az egykori, közismert Pilvax kávéházba, hiszen ki
ne lenne kíváncsi arra, hogy anno milyen sütiket fogyasztottak híres
eleink, az 1800-as évek közepe táján, amikor ez a kávéház volt a
politikusok, írók, költők törzshelye. Egy kis kutakodással azonban
időgép híján is kinyomozhatjuk az akkori módit. Annyian megörökítették
írásaikban a Pilvaxot, hogy egészen pontosan tudjuk, hogy a finom kávék
mellé leginkább foszlós házi kalácsot és kuglófot kínáltak, illetve
nagyon kedvelt volt az úgynevezett „deákkenyér” is, ez a különféle
olajos magvakkal készült mézes sütemény, amely leginkább a napjainkban
is kedvelt püspökkenyérrel tart rokonságot.
A mai Magyarország
legnépszerűbb süteményei a pogácsa, az almás pite, a különféle csokis és
meggyes sütik, amelyeket minden család egy kicsit másként készít, ezért
szinte megszámlálhatatlan variáció él belőlük országszerte.
Igen ám, de mik az igaz
magyar süti találmányok, amiket azzal a tudattal fogyaszthatunk, hogy mi
ajándékoztuk őket az emberiségnek?
2011-ben a hvg.hu-n Szántó
András tollából megjelent cikkből értesülhettünk arról, hogy a Dobos
torta mellett további hét magyar sütemény hungaricummá nyilvánítását
kezdeményezte a Cukrász Ipartestület. Az igazsághoz azonban az is
hozzátartozik, hogy kevés olyan van közöttük, amely kizárólag és tisztán
magyar gyökerekkel rendelkezik…
Vegyük sorra hát mi is mind a hetet!
1. Pozsonyi kifli
Ezt a dióval vagy mákkal
töltött, kicsi és C betűre emlékeztető „minibejglit” legfinomabb
formájában Wendler Gusztáv sütötte Pozsonyban a tizenkilencedik század
végén.
2. Rigó Jancsi
Egy gazdag hölgy és egy
virtuóz cigányprímás romantikus szerelmi története ihlette meg azt a
Wikus nevű pesti cukrászmestert, aki 1896-ban megalkotta az első Rigó
Jancsit. A piskótából, a krémből és a bevonómasszából sem spórolta ki a
csokoládét…
3. Mignon
A sütemény története
persze Franciaországban gyökerezik, de az első hasonló aprósüteményt
Kugler Henrik készítette Pesten. Az ő üzemét vette át a híres Gerbeaud,
aki már „minyon” néven emlegette csodálatos művét.
4. Grillázs
Ezt az égetett cukorból
készült, dióval meghintett finomságot a Kugler-féle cukrászkönyvben
találjuk meg először írásban. A recept neve: mandolás grillage.
5. Indiáner
Az írott emlékek szerint a
magyar mágnás, gróf Pálffy Ferdinánd egy indián származású művész
leszerződtetése felett érzett örömében utasította szakácsát, hogy
találjon ki egy olyan süteményt, amely művész bőrszínére emlékeztet.
6. Rákóczi túrós
A közhiedelemmel szemben sosem volt II. Rákóczi Ferenc kedvenc süteménye…
A 20. században élt Rákóczi János cukrászmester, aki eme alkotásával Európa-szerte négy aranyérmet is nyert.
7. Somlói galuska
A végére maradt ez az
igazi, ízig-vérig magyar alkotás, aminek semmiféle külhonban gyökerező
elődje sincs! A Gundel étterem híre főpincére Gollerits Károly az
1950-es évek végén alkotta meg a legendás Somlói galuskát, melyet a fóti
Somlyóról nevezett el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése