2016. október 23., vasárnap

FÁNK




Hozzavalok


  • 1/2 kg liszt
  • 2, 5 dkg élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • egy csipetnyi só
  • 7 dkg vaj
  • 2  tojássárga
  • 4-5 dl tej
  • vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Elkeszites


3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. 
A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés közben a langyos vajat, a maradék lisztet és annyi tejet adunk hozzá - amibe feloldottuk a sót -, hogy kalács sűrűségű legyen. 
Fakanállal keverjük vagy géppel dagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt lisztezett deszkára tesszük és 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk.
Vizespohár nagyságú formával kiszaggatjuk és kevés lisztes deszkán még fél órát állni hagyjuk.
A fánkot középforró bő olajban sütjük.
Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, mert növekedni fog. 
Egyszer forgassuk csak meg. 
Kiszedés után vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése