2017. február 20., hétfő

VARGABÉLES



Hozzavalok


  • 75 dkg tehéntúró
  • 25 dkg keskenyebb metélt
  • 5 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 1  citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál búzadara
  • vaj a tepsi kikenéséhez zsemlemorzsa

Elkeszites


Először is a tepsit kikenem vajjal, meghintem zsemlemorzsával.
A finommetéltet, lobogó sós vízben pár perc alatt kifőzöm, leszűröm, majd hideg vízzel leöblítem.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig, habosra keverem.
 Hozzáadom az áttört túrót, a citrom reszelt héját, a tejfölt,  és a búzadarát. 
Jól összekeverem, majd hozzáadom a lecsepegtetett finommetéltet és összeforgatom, hogy egyenletesen elkeveredjen. 
A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a masszához. 
Az egész masszát beleöntöm óvatosan , és így teszem be az előmelegített sütőbe. 
190 fokon kb 50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm. 
Ha megsült, a sütőt lekapcsolva kissé kinyitom az ajtaját és hagyom langyosra hűlni.
 A réteslapot most kihagytam...


******

Darvasék és a vargabéles

Annyi bizonyos, hogy a vargabéles Erdélyből származik, méghozzá Kolozsvárról, egyenesen a Darvasék vendéglőjéből - tartja a fáma. Bár egyesek tudni vélik, hogy ha nem is cipész, de egy Varga nevű kolozsvári vendéglős volt a keresztapja és feltalálója ennek az egyedülálló bélesnek. Más eredettörténet szerint viszont a vargabéles nem Darvasék konyháján kezdte a karrierjét, hanem Marosvásárhelyen, a Tag vendéglőben.

Darvas István és két lánya: Marika és Klárika

Túrós is, tésztás is, réteses is - imádnivaló!
De mi is a vargabéles, ami ilyen rejtélyes körülmények között született? A bélesek - vagyis az ezzel-azzal töltöttek – között, ez a bizonyos Varga vezetéknevű, túrós krémmel készül, hol vajas-omlós tésztarétegek között bújik meg, hol két vékony réteslap ad számára keretet.


 A Darvas vendéglő kertje

 A Darvas vendéglő


Ennek a tésztának a mikéntjét és elkészítésének minden csínját-bínját olyannyira a korábban említett Darvas-család tudhatta magáénak, hogy még a háború alatt is az ő vargabélesüket vitték taxival a kolozsvári reptérre, s reptették Pestre, hogy a Gundelbe érkező vendégeknek fel tudják szolgálni.

Darvaséknál a hírnevet a családfő remek flekkenjei és a háziasszony csodálatos ételei alapozták meg. Az asszony tehetségének ékes bizonyítéka, hogy a vargabéles igen hamar a kolozsvári ínyencek nagy kedvencévé és elmaradhatatlan desszertjévé vált.

Darvas Marika

Ehhez a desszerthez - akár a többi általa készített ételhez - Darvasné maga válogatta az alapanyagokat. Ennek köszönhető, hogy amikor egyszer nem kapott kellő mennyiségű túrót, akkor a konyhán fellelhető, már kissé savanyú tejből, frissen, maga által készített túróval egészítette ki. Ettől a savanyított tejből készített túrótól állítólag pikánsabbá vált a töltelék íze, s a már sikeres múltra visszatekintő sütemény még szélesebb rajongótáborra tett szert.

A Darvas vendeglő helye,ma

1 megjegyzés: