2014. december 10., szerda

RAKOTT KRUMPLI BESAMEL MÁRTÁSSAL


A rakott krumpli elkészítése, jellemzően vidékről vidékre változik Magyarországon. Az étel eredete is tipikusan magyaros. Mindent bele, ami van, és olcsó!
Mindenki azzal főzött, amije volt otthon. Így szállt anyáról lányára az „eredeti” rakott krumpli receptje.
"Eredeti recept" pedig nincs! Eredeti minden recept. Csak van, amelyik kolbásszal, , hússal, hagymával, tojással, babbal, sajttal, tejföllel, kukoricával, borsóval, és az ég tudja még mivel készülhet.
Van, aki rak bele őrölt feketeborsot, de van aki szerecsendiót is...
Van, aki elkever tejfölt reszelt sajttal és azzal önti le, ismét mások ragaszkodnak a réteges elrendezéshez. Ismét mások szerint a tetejét meg kell szórni sajttal és megpirítani, de mások szerint, ezt Isten ellen való vétek.
Vannak, akik levesesen szeretik, mások kimondottan sűrűnek, száraznak.
Van, aki csak római tálban tudja elképzelni elkészíteni, de ismerek olyat is, aki a nagymama öntöttvas fazekára esküszik.
Idővel persze a vendéglátás is felismerte ennek az egyszerű ételnek a nagyszerűségét, de rakott burgonya standardot azért szerencsére nem állítottak fel. Mivel önálló ételként egy étteremben snassz rakott krumplit kínálni, inkább köretként alkalmazzák, így gyakorlatilag kimaradt belőle a hús, a kolbász (sajnos itt-ott egy kis szalonnát csempésznek bele), majdnem biztosan van viszont benne tojás, és legtöbbször sajt is.
Szóval, itt van egy ételünk, ami kellően magyaros, kellően kozmopolita, és mégsem ismerik a világon. Lehetne pedig az 5. sugárút büféinek felkapott gyorsétele is. Egy magyaros étel, ami jó hírünket viszi a világba, mint a csirkepörkölt, nokedlivel, tejfölös uborkasalátával vagy a töltött káposzta, vagy a brassói aprópecsenye, vagy a kifli...

Forras : innen ...

RECEPT

Hozzavalok

  • 1, 5 kg krumpli
  • 5 tojás
  • 4 dl tejfol
  • so
  • Besamelmártás:
  • 2 dl tej
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj , vagy margarin

Elkeszites

 A krumplit megmossuk es hejaban megfozzuk
A tojasokat is kemnyre fozzuk
A krumplit karikara vagjuk,ha nagyok,akkor elore felbevagjuk es ugy szeleteljuk
A tojasokat szinten karikara vagjuk
Elkeszitjuk a besamel martast
A vajat vagy margarint jol felmelegitjuk,de ne addig amig sercegni kezd,hozzakeverjuk a lisztet es parszor megkeverjuk...nem piritjuk...hozza ontjuk a tejet es allando keveres mellett surure fozzuk...ha esetleg tul surunek tunik,akkor tejjel potoljuk
Hozza keverjuk a tejfolt
Egy tepsit,vagy edenyt kikenunk vajjal es retegezni kezdjuk a krumplit es a tojast
Az elso reteg kkrumpli lesz,erre egy reteg karikara vagott tojas,sozzuk izles szerint es meglocsoljuk a besameles tejfollel...ujra egy reteg krumpli,tojas,besamel...ezt addig folytatjuk amig az anyag elfogy
Az utolso reteg krumpli lesz,es erre is tegyunk keves martast
A tetejere keves vajat vagy margarint darabolunk
Elomelegitett sutoben,kozepes langon keszre sutjuk...vagyis ameddig a teteje aranybarna lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése