2016. február 25., csütörtök

LEBBENCSLEVES




Tipikus alföldi étel ez is, csakúgy, mint a tarhonya. Ahogy régen a tarhonyát is otthon készítették az asszonyok, úgy a lebbencs tésztát is. A levestésztát olyan vékonyra nyújtották, hogy mikor száradni tették a rudakra a legkisebb széltől is ide-oda lebbentek. Száradás közben a tészta aljáról nagyobb darabok törtek le, amik a tészta alá kiterített abroszra hullottak. Állítólag innen ered a tészta elnevezése.
Forras : http://www.limarapeksege.hu/2009/12/lebbencsleves.html...

Hozzavalok

  • 1 kissebb fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 4 közepes krumpli
  • 1/2 kk. örölt kömény
  • só bors, kalocsai pirospaprika ( izlés szerint)
  • keves vegeta (elhagyhato)
  • 20 dkg lebbencstészta (nálam gyermei kockatészta)

Elkeszites


A hagymát apróra vágom
A sárgarépát,petrezselymet, krumplit,kockára
Az olajon világosbarnára pirítom a tésztát 
Beledinsztelem a vöröshagymát,meghintem pirospaprikával
Hozzáadom a felkockázott sárgarépát,petrezselymet
Felengedem kb. 3 liter vizzel, sózom, borsozom, a köményt is beleteszem, és a vegetát (elhagyhato)
Amikor a zöldség picit megpuhult, hozzateszem a felkockázott krumplit
Ha szükséges, akkor még fűszerezem
Takarékon készre főzöm...

Lebbencstészta házilag :

1 db tojás (nagyobb) Kb. 10 dkg finomliszt A tojást egy tálkába ütjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet.Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, se túl kemény. Kb. 3 mm vastagra nyujtjuk. Közepes méretű rombuszokra vágjuk. Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése