Bár sokan tartják ősi magyar ételnek a riszeshúst, tévednek.
Ugyanis a rizs csak meglehetősen későn került a magyar konyhák
terítékére. Biztosan azt tudjuk, hogy a közép-ázsiai (üzbég, tádzsik,
türkmén, afgán) konyha jövevénye a plov - piláf vagy egyszerűen
rizseshús.
Bár a plov leginkább valóban rizseshúst jelent, készülhet, és
korábban készítették is, a legkülönfélébb gabonából (tönkölybúzából,
árpagyöngyből, cirokból) akár rizzsel keverve. Az igazi, hagyományos,
plov bárányhússal készült, de napjainkban már szinte tetszőleges a hús
megválasztása, sőt nem ritka a hallal készített plov sem....Forras : innen ...
RECEPT
Hozzavalok
- 0, 5 kg serteshus
- 30 dkg rizs
- 1 fej hagyma
- so, bors, piros paprika
- keves vegeta (elhagyhato)
- olaj a hagyma parolasahoz
Elkeszites
A hust kockara vagjuk
A hagymat megtisztitjuk es,szinten kockara vagjuk
A hagymat az olajon uvegesre paroljuk,hozza adjuk a hust es paroljuk addig,ameddig a hus kifeheredik
Fuszerezzuk soval,borssal,piros paprikaval,vegetaval
Felontjuk annyi vizzel,hogy jol ellepje
Amikor a hus felig megpuhult,hozza tesszuk a rizset,adunk hozza még vizet,annyit,hogy ellepje a rizset...ha szukseges,akkor még fuszerezzuk izles szerint
Lassu tuznel puhara paroljuk
Amikor a tuzet elzarjuk,akkor még hagyjuk lefedve, legalabb 20 percet,hogy az izek összeérjenek..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése