2015. május 24., vasárnap

ROMÁN MITITEI-MICS-ROSTON SŰLT HÚSKOLBÁSZKÁK


Tipikus román étel, melynek elkészítése zónáról zónára más. Tehát itt is érvényes az Ahány ház, annyi szokás közmondás.
Romániában szinte minden üzletben található készen megformázva. Nekünk csak az a feladatunk, hogy megsüssük. Általában roston sütik, de grill hiányában készülhet egy serpenyőben is. Persze az igazi füstös ízt a szénen sütött változatban találhatjuk meg.
Az aki maga akarja elkészíteni az alapot rengeteg recept áll a rendelkezésére. Kicsit macerás, de megéri...

Hozzavalok


  • 1/2 kg serteshus
  • 1/2 kg marhahus
  • 3 teáskanál csombor
  • 3 dkg so
  • fokhagyma,ízlés szerint
  • 1  teáskanál szódabikarbóna
  • húslé ( (minden 1 kg húshoz, 500 gr)
  • őrölt feketebors ((ízlés szerint)

Elkeszites


A húsokat legalább 2-3-szor ledaráljuk, hogy pasztaszerű anyag legyen. Hozzáadjuk a fűszereket és a húslevet. Legalább 24 órát a hűtőszekrényben hagyjuk érlelődni.
Vizes kézzel hosszú, kolbász alakú hengerekre formázzuk. (Kolbásztöltővel is kézíthetjük).
Szenes grillen, vagy kevés zsíradékon megsütjük...
Mustárral, reszelt tormával,ketchuppal, tálalni...ki mivel szereti...

Romániai recept

Mititei/miccs

1 kg borjú- vagy marhanyak
500 g disznóhús (tarja)
250 g báránycomb
2-3 nagy marhacsont
1 kanál só
bors
1 nagy hagyma
1 sárgarépa
1 fej fokhagyma
1 csípős paprika
1 csokor csombor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál a következő fűszerek keverékéből: ienibahar, rozmaring, kömény

A húsokat megdaráljuk, majd jól összegyúrjuk a fűszerekkel, a nagyon apróra vágott fokhagymával, csípős paprikával. A csombort alaposan összetörve, kiszitálva kell a húshoz hozzákeverni.
A csontokból sűrű levest főzünk a zöldségekkel (hagyma, sárgarépa) együtt. 2 órán keresztül főzzük, amíg a 2 l levesből csak egy fél liter marad.
Leszűrjük, alaposan kihűtjük, majd beledolgozzuk a húsmasszába. Hideg helyre tesszük pár órára.
Vizes kézzel formázzuk, majd parázs felett megsütjük.

Az erdélyi változatban, természetesen, kerül bele egy kis pirospaprika is...


Forras : innen...

2 megjegyzés:

  1. Az ienibaharnak, szegfűbors, utána kellett néznem, mit is jelent :) A lányom hozott félkészen, amit megsütöttünk- ízlett! A házi azért biztos még finomabb lesz! :) Nagyon guszta!!! Húú, de jó kemencétek van, szeretnék én is az udvar végében egyet :)

    VálaszTörlés