Tipikus román étel, melynek elkészítése zónáról zónára más. Tehát itt is érvényes az Ahány ház, annyi szokás közmondás.
Romániában szinte minden üzletben található készen megformázva. Nekünk csak az a feladatunk, hogy megsüssük. Általában roston sütik, de grill hiányában készülhet egy serpenyőben is. Persze az igazi füstös ízt a szénen sütött változatban találhatjuk meg.
Az aki maga akarja elkészíteni az alapot rengeteg recept áll a rendelkezésére. Kicsit macerás, de megéri...
Hozzavalok
- 1/2 kg serteshus
- 1/2 kg marhahus
- 3 teáskanál csombor
- 3 dkg so
- fokhagyma,ízlés szerint
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- húslé ( (minden 1 kg húshoz, 500 gr)
- őrölt feketebors ((ízlés szerint)
Elkeszites
A húsokat legalább 2-3-szor ledaráljuk, hogy pasztaszerű anyag legyen. Hozzáadjuk a fűszereket és a húslevet. Legalább 24 órát a hűtőszekrényben hagyjuk érlelődni.
Vizes kézzel hosszú, kolbász alakú hengerekre formázzuk. (Kolbásztöltővel is kézíthetjük).
Szenes grillen, vagy kevés zsíradékon megsütjük...
Mustárral, reszelt tormával,ketchuppal, tálalni...ki mivel szereti...
Romániai recept
Mititei/miccs
1 kg borjú- vagy marhanyak
500 g disznóhús (tarja)
250 g báránycomb
2-3 nagy marhacsont
1 kanál só
bors
1 nagy hagyma
1 sárgarépa
1 fej fokhagyma
1 csípős paprika
1 csokor csombor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál a következő fűszerek keverékéből: ienibahar, rozmaring, kömény
A húsokat megdaráljuk, majd jól összegyúrjuk a fűszerekkel, a nagyon apróra vágott fokhagymával, csípős paprikával. A csombort alaposan összetörve, kiszitálva kell a húshoz hozzákeverni.
A csontokból sűrű levest főzünk a zöldségekkel (hagyma, sárgarépa) együtt. 2 órán keresztül főzzük, amíg a 2 l levesből csak egy fél liter marad.
Leszűrjük, alaposan kihűtjük, majd beledolgozzuk a húsmasszába. Hideg helyre tesszük pár órára.
Vizes kézzel formázzuk, majd parázs felett megsütjük.
Az erdélyi változatban, természetesen, kerül bele egy kis pirospaprika is...
Forras : innen...
Az ienibaharnak, szegfűbors, utána kellett néznem, mit is jelent :) A lányom hozott félkészen, amit megsütöttünk- ízlett! A házi azért biztos még finomabb lesz! :) Nagyon guszta!!! Húú, de jó kemencétek van, szeretnék én is az udvar végében egyet :)
VálaszTörlésKoszi szepen :)
VálaszTörlés