Hozzavalok
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta (80 dkg)
- csoki krem (fineti)
- vanilias porcukor(a tetejere)
A fagyasztott tesztat szoba homersekleten felengedjuk...
A teszta egyik felet felvagtam 10 cm-es kockakra,az egyik felet bevagdostam(3 vagast csinaltam) a masik felebe tettem a kremet es a bevagott reszt rahajtottam a kremes reszre...a szeleit villaval lenyomkodtam...parnacska formaju lett...
A teszta, masik felet egy nagobb poharral kivagtam,az egyik felebe kremet tettem a masik felet rahajtottam es villaval a szelet lenyomkodtam...felkor alaku lett...
Nagyobb langon sutottem,es amikor pirulni kezdett,akkor kivettem es porcukorral megszortam...
A parnacskak eleg jol sikerultek,de a felkor formak kinyiltak...
Ennek ellenere nagyon finomak lettek...
Nezegettem sokszor a leveles vajas teszta recepteket de meg nem voll batorsagom eddig elkesziteni...de ami kesik,nem mulik...:)
Itt most leirom a leveles vajas teszta kesziteset...Forras : izvarazs...
Vajas leveles tészta recept házilag
1 kg finom liszt,
50 dkg vaj,
3 dl tejföl,
2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz),
2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe helyezem a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Kicsit pihentetem, majd elnyújtom, vékonyan belekenek egy réteg vajat és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál igyekszem mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában összehajtani a tésztát, így lesz igazán leveles (állítólag).
Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a vaj el nem fogy. Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Mivel ez a tészta igen nagy mennyiség a „felesleg" befagyasztható, a következő használat előtt csak kiveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
Nyújtásnál nem szabad túlzásba esni, ezt a tésztát nem szabad 6-7 mm-nél vékonyabbra nyújtani, különben nem nyílik szét.
Mivel ez a tészta igen hamar lágyul a vaj miatt, jól előmelegített és nagyon forró 240 fokos sütőben kell sütni, hogy szépen szét tudjon nyílni, ha nem elég forró a sütő, a tésztából a vaj elkezd kiolvadni, és a süteményeink tocsogni fognak nem sülni.
A tésztát sokféle képen felhasználhatjuk, akár édes, akár sós töltelékkel, de töltetlenül is finom némi reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal a tetején.
1 kg finom liszt,
50 dkg vaj,
3 dl tejföl,
2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz),
2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe helyezem a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Kicsit pihentetem, majd elnyújtom, vékonyan belekenek egy réteg vajat és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál igyekszem mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában összehajtani a tésztát, így lesz igazán leveles (állítólag).
Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a vaj el nem fogy. Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.
Mivel ez a tészta igen nagy mennyiség a „felesleg" befagyasztható, a következő használat előtt csak kiveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
Nyújtásnál nem szabad túlzásba esni, ezt a tésztát nem szabad 6-7 mm-nél vékonyabbra nyújtani, különben nem nyílik szét.
Mivel ez a tészta igen hamar lágyul a vaj miatt, jól előmelegített és nagyon forró 240 fokos sütőben kell sütni, hogy szépen szét tudjon nyílni, ha nem elég forró a sütő, a tésztából a vaj elkezd kiolvadni, és a süteményeink tocsogni fognak nem sülni.
A tésztát sokféle képen felhasználhatjuk, akár édes, akár sós töltelékkel, de töltetlenül is finom némi reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal a tetején.
A legjobb recept rossz időben(ellen)... :-))
VálaszTörlés