2014. október 13., hétfő

TUROS PULISZKA



A puliszkarol :
Az étel neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben, eredete nem tisztázott. Származhat a latin pollis (finom liszt) vagy a puls (sűrű pép, kása) szavakból, és talán a diáknyelvből kerülhetett a köznyelvbe. Eredetileg hajdinából készült; kukoricalisztből főtt ételként először 1708-ban, Pápai Páriz Ferenc szótárában jelent meg. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett...
 A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz...
Forras :(...)
Hozzavalok
  • 3 bögre puliszka liszt (kukoricadara)
  • 6 bögre viz (a bogre kb.2,5 dl)
  • so
  • 50 dkg juhturo
  • keves vaj
Elkeszites

 A vizet odateszem foni,keves soval
A puliszka lisztet atszitalom
Amikor a viz forr,allando keveres mellett bele szorom a puliszka lisztet
A tuzet kissebbre huzom,es hagyom foni...kozbe-kozbe megkeverem
Amikor mar elvalik az edeny falatol,akkor leveszem a tuzet
Egy edenyt vajjal kikenek,egy ujjnyi vastag puliszkat teszek...
Erre jon az elmorzsolt turonak a fele...
Utana meg egy reteg puliszka es turo...
A tetejere vaj darabkakat teszek es forro sutobe sutom amig a teteje kisse pirulni kezd...
En talalaskor keves fustolt sajtot is reszeltem a tetejere es par percig mikroba tettem amig a sajt kisse megolvadt...

 Lehet szalonna porcot is(a szalonna kockakat pici olajon megsutni) hozza tenni... Tejfollel is lehet talalni....Tehenturoval is finom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése