2014. október 14., kedd

KARFIOL BESAMEL MARTASSAL

A besamel alapszabályai közé tartozik az 1:1 arány, azaz azonos mennyiségű vajat és lisztet kell hozzá felhasználni. A besamelhez nem jó se a zsír, sem pedig a különféle növényi olajok, az igazi besamel alapja a vaj. A vajat megolvasztjuk, majd a finomlisztet hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a lisztet. A klasszikus rántással ellentétben itt nem cél a barnára pirítás, sőt, minél halványabb a mártásunk, annál jobb. Amikor elkezd halvány aranyszínt ölteni a rántás, már készen is vagyunk, mármint az első fázissal...
 Ezután jöhet is a tej. A besamel másik rizikós pontja a tej hozzáadása. A tej nem lehet hideg. A legtöbb iskola megegyezik abban, hogy szobahőmérsékletű, meleg vagy még inkább forró tejjel öntsük fel a vajas-lisztes alapot. Ez azért is jó, mert így kevésbé csomósodik a mártás, másrészt, amíg egy külön lábasban melegszik a tej, addig azt nyugodtan fűszerezhetjük is. Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez, de feketeborsot, kakukkfüvet vagy más zöldfűszereket is szórhatunk bele. A végén pedig – amikor a lisztes vajhoz adjuk – egyszerűen csak át kell szűrni....
 A kész besamelt rögvest felhasználhatjuk, vagy ha már nem olyan forró, akkor adhatunk hozzá néhány tojássárgáját. A tojássárgáját elkeverhetjük egy kevés dijoni mustárral, így ezen a módon is tovább bővíthetjük a krémben jelenlévő ízek kavalkádját...

Forras :(...)

Hozzavalok
  • 1 nagy fej karfiol
  • 5 dkg vaj
  • 2 evokanal liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás
  • so, bors, keves vegeta
  • zsemlemorzsa
  • reszelt sajt a tetejére
Elkeszites

 A karfiolt megfozom vegetas vizbe,nem nagyon puhara mert a sutobe is puhul
Elkeszitem a besamel martast...
A vajat felolvasztom,beleteszem a lisztet es megkeverem,nem kell barnitani
Lehuzom a tuzrol es hozza ontom a szoba homersekletu tejet
Visszateszem a tuzre es tejfol surusegure fozom...
Hozza adom a fuszereket...
Mikor kisse hul,akkor hozza adom a felvert tojasokat es a tejfolt...
A karfiolt leszurom...
Egy jenai edenyt kivajazok es megszorom zsemlemorzsaval...
Belerakom a karfiol rozsakat es ra ontom a besamelt...
Sajtot reszelek a tetejere es sutobe teszem amig kezd pirulni a teteje...

A kep nem a legjobb,mert nem volt turelmem megvarni amig kihul...langyosan mar szepen lehetett szeletelni...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése