A fejeskáposzta valószínűleg óceán-partvidékről származik - a tengeri
káposzta (brassica oleracea) ugyanis még mindig vadon nő ezen a
területen.
A növény az ókortól kezdve egyre nagyobb teret hódított a
Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak egyaránt
dicsőítették: az első említést Athéni Eudenész Értekezés a növényekről
című művében találjuk. Püthagorasz, Horatius, Plinius és Cato is számos
jó tulajdonságáról számol be.
Cézár koráig a brokkolihoz hasonlóan a szárával együtt fogyasztották,
csak ezután kezdik fejeskáposzta formájában enni, ahogy ma is tesszük.
Sok-sok évszázad során számos keresztezés és nemesítés eredményeképpen
alakult ki az a sok fajta káposzta, amelyet ma ismerünk: napjainkban
több száz fajtát tartunk számon.
A klasszikus káposzta csoportjában hagyományosan megkülönböztetünk sima
levelű káposztafajtákat (vagy fejeskáposztákat), mint például a fehér, a
zöld vagy a vörös káposzta, illetve fodros levelű káposztákat, mint
például a kelkáposzta....
Forras :
innen ...
Hozzavalok
- 0, 5 kg serteshus
- 1 kozepes nagysagu kaposzta
- 1 fej hagyma
- 1/2 liter suru paradicsomle
- so, bors, piros paprika
- 2 csapott evőkanál rizs(elhagyhato)
- zold kapor
- olaj a hagyma parolasahoz
Elkeszites
A hagymat az olajon megprolom
Hozza teszem a kockakra vagott hust es egyutt is parolom amig a hus kifeheredik
Hozza teszem a fuszereket es felengedem annyi vizzel,hogy ellepje
Amikor a hus felig megpuhult hozza adom a kissebb kockakra vagott kaposztat es a rizset
Potolom vizzel,ha szukszeges...de a kaposzta is ereszt vizet
Amikor mar szinte puha,hozza adom a paradicsom levet es a zold kaprot
Keszre fozom
En kozepes surusegure foztem,de lehet hosszabb lere is engedni vagy egeszen elfozni a levet...ki,hogyan szereti...
En,sult,serteskarajjal talaltam...
Sult kolbasszal is lehet talalni...
Vagy tejfollel...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése