2014. október 24., péntek

KAPOSZTAS EGYTALETEL

A fejeskáposzta valószínűleg óceán-partvidékről származik - a tengeri káposzta (brassica oleracea) ugyanis még mindig vadon nő ezen a területen. A növény az ókortól kezdve egyre nagyobb teret hódított a Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak egyaránt dicsőítették: az első említést Athéni Eudenész Értekezés a növényekről című művében találjuk. Püthagorasz, Horatius, Plinius és Cato is számos jó tulajdonságáról számol be. Cézár koráig a brokkolihoz hasonlóan a szárával együtt fogyasztották, csak ezután kezdik fejeskáposzta formájában enni, ahogy ma is tesszük. Sok-sok évszázad során számos keresztezés és nemesítés eredményeképpen alakult ki az a sok fajta káposzta, amelyet ma ismerünk: napjainkban több száz fajtát tartunk számon. A klasszikus káposzta csoportjában hagyományosan megkülönböztetünk sima levelű káposztafajtákat (vagy fejeskáposztákat), mint például a fehér, a zöld vagy a vörös káposzta, illetve fodros levelű káposztákat, mint például a kelkáposzta....

Forras : innen ...

Hozzavalok

  • 0, 5 kg serteshus
  • 1 kozepes nagysagu kaposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 liter suru paradicsomle
  • so, bors, piros paprika
  • 2 csapott evőkanál rizs(elhagyhato)
  • zold kapor
  • olaj a hagyma parolasahoz
Elkeszites

 A hagymat az olajon megprolom
Hozza teszem a kockakra vagott hust es egyutt is parolom amig a hus kifeheredik
Hozza teszem a fuszereket es felengedem annyi vizzel,hogy ellepje
Amikor a hus felig megpuhult hozza adom a kissebb kockakra vagott kaposztat es a rizset
Potolom vizzel,ha szukszeges...de a kaposzta is ereszt vizet
Amikor mar szinte puha,hozza adom a paradicsom levet es a zold kaprot
Keszre fozom
En kozepes surusegure foztem,de lehet hosszabb lere is engedni vagy egeszen elfozni a levet...ki,hogyan szereti...
En,sult,serteskarajjal talaltam...

 Sult kolbasszal is lehet talalni... Vagy tejfollel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése