2014. november 22., szombat

HUSGOMBOC CSORBA

Az erdélyi román konyha egyik emblematikus étele a csorba, azaz a savanyított leves. Eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza. A csorbadzsi eredetileg „levesadót”, házigazdát jelentett, illetve a török hadsereg „hadtápos” katonáját. Ez a gazdag, savanyított leves csak a román konyha sajátossága. Ha igazi román csorbát akarunk készíteni, akkor korpaciberére, azaz „bors”-ra lesz szükségünk. A cibere a kovászos uborkához hasonlatosan készül, ám uborka helyett búzakorpát forráznak le. A csorba változatainak száma végtelen, lehet húsos, halas, belsőséges, ünneptől, éléskamrától függően....

Forras : innen ...

RECEPT

Hozzavalok

  • 4 szál sápgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zellergumo
  • 2 maréknyi zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 piros paprika
  • 1 zold paprika
  • 1 krumpli
  • 2 evokanal rizs
  • 1 leves kocka
  • lestyán fűszer
  • citrom leve (a leves savanyitasahoz)
  • A husgombochoz :
  • 0, 5 kg darált hús (lehet barmilyen)
  • 2 evokanal buzadara
  • 1 tojas
Elkeszites

 A zoldsegeket felkockazzuk egyforma kockakra
A hagymat is aprora vagjuk
A hagymat keves olajon megfuttatjuk,hozzaadjuka a sargarepat,feher repat,zeller gumot,piros paprikat,zold paprikat,megkavarjuk,fuszerezzuk,soval,borsal es hozzaadjuk a leves kockat...
Feltoltjuk annyi vizzel,amennyi levest akarunk fozni
Kozben elokeszitjuk a husgombocokat
A ledaralt hushoz hozzaadjuk a tojast,sot,borsot,es a buzadarat es jol osszegyurjuk
Fele fovesnel hozzaadjuk a kockakra vagott krumplit ,zoldborsot es a rizset
Utana a daralt husbol formazott gombocokat
Keszre fozzuk
A vegen hozzatesszuk a lestyan zoldet es a citrom levet...mennyiseg,izles szerint...

Lehet tejfollel is talani...es csipos paprikaval...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése