2014. november 1., szombat

SZINES TORTA


A torta tortenete

Történelmi ismereteink szerint Makedóniai Alexandrosz azaz, Nagy Sándor találta fel a tortát. Történt, hogy Alexandrosz megrendezte az ismert történelem legnagyobb lakodalmi ünnepségét Perzsiában, Szúza városában.
Tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg tagjainak arája lett.
Alexandrosz szinte mindenben találékony volt, szeretett meglepetéssel örömet okozni – ennek köszönhetjük a tortát!
Az ókorban a katonák napi élelmezési adagként egy darab kb. 60 dkg-os kenyeret kaptak. A kenyér alakja lapos és kerek volt, akkora, mint egy mai átlagos torta. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból vagy búzából sütötték. A szúzai lakodalom napján azonban a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.
Azóta eltelt 2300 év, és még mindig nem találtunk ki ennél jobbat...
Forras : innen ...

Hozzavalok

  • 3x2 tojasos piskota
  • 1 feher piskota lap
  • 1 kakaós piskóta lap
  • 1 puncsos piskota lap
  • Krem :
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 1 vaniláspuding/ főzős/
  • 1 puncsos puding/főzős/
  • rum aroma
  • tejszinhab a torta tetejere
Elkeszites

 Elkeszitem a piskota lapokat :
Feher lap :
2 tojas,10 dkg.cukor,10 dkg.liszt,4 ek.viz,fel tasak sutopor
Kakaos lap :
2 tojas,10 dkg.cukor,4 ek.viz,8 dkg.liszt,2 dkg.kakao,fel sutopor
Puncsos lap :
2 tojas,10 dkg.cukor,4 ek.viz,7 dkg.liszt,1 puncsos pudingpor
Elkeszitem a kremet :
Megfozom a pudingporokat kulon-kulon, 2x3 es fel deci tejjel,es hulni teszem
A vajat habosra kavarom a porcukorral,es ketfele osztom
Az egyik felehez hozza kavarom a vanilias pudungot,a masik felehez pedig a puncsos pudingot
Cukor szirupot fozok,vizbol es cukorbol,ne legyen vastag,inkabb higabb,es hulni teszem...amikor kihul,hozza teszem a rum aromat
Ezzel meglocsolom a piskota lapokat,de nem szabad elaztatni...
Utana osszerakom a tortat
A kakaos lapra kenem a puncsos kremet
Erre jon a sarga lap,erre simitom a vanilia kremet
Tetejere kerul a puncsos lap
Tejszinhabbal bevontam es kakaoval megszortam a tetejet...
Hutobe tenni legalabb 2 orat...

2 megjegyzés:

  1. Köszonet ezért a kis meséért a torta történetéről!
    Igazán mutatós lett a színes tortád, és biztos finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi szepen...torta keszitesben meg nagyon kezdo vagyok...orulok,hogy tetszik...:)

      Törlés