2014. november 17., hétfő

TUROS KREMES


A túró közönséges alapelemezési cikk volt évszázadokon át, ezt egy 1832-ben publikált mondás is kifejezi: „fejér czipó sós túróval használ éhes gyomornak”.
Az első világháború után a mezőgazdaságért és az élelmiszerekért felelős minisztérium rendeletében részletesen foglalkozott a tehéntúróval (1922): „Tehéntúró néven akár közvetlen fogyasztás, akár nyersanyagként túróipari felhasználás céljára csak olyan romlatlan édes- vagy tejsavas ízű tejterméket szabadott forgalomba hozni, amely tiszta tejsavas erjedés útján megsavanyodott teljes vagy lefölözött tehéntejből legfeljebb még állati vagy növényi oltó hozzáadásával, megfelelő fokú felmelegítés útján készült.”

 1925-re a tehéntúró sok száz és ezer mázsa számra nyers és feldolgozott állapotban hagyta el az ország területét. Értékes kiviteli cikk lett, amely nemcsak a termelő, hanem nemzet vagyonát is jelentősen gyarapította. A világháború után Németország túróval való ellátása tekintetében Magyarországnak a legelső szerep jutott, mert a németek minőségileg minden más országbelivel szemben többre becsülték és becsülik a magyar túrót, és jobban meg is fizetik. Oka pedig ennek az, hogy a magyar túró tisztán csak sovány tejből készül, és nem tartalmazott magában elkeverve sem tejfehérjét, sem íróból készült túrót...

Forras : innen ...

RECEPT

Hozzavalok

  • PISKÓTA:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 23 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 6 evőkanál viz
  • 1 tasak sutopor
  • KREM:
  • 0, 5 kg túró(tehenturo)
  • 2 tasak vanalia puding (fozos)
  • 0, 7 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 2 tasak vanilia por
  • 1 citrom reszelt héja, kevés leve
Elkeszites

 Eloszor megsutom a piskotat
A tojasok sargajat a cukorral habosra kavarjuk,hozzakeverjuk a vizet,utana hozzaadagoljuk felvaltva, a lisztel elkevert sutoport,es kakaot, es a tojasfeherjebol vert kemeny habot
Kizsirozott,lisztezett tepsibe simitjuk es kozepes tuznel,tuprobaig sutjuk
Hagyjuk kihulni
A pudingokbol a tejjel suru kremet fozunk,es,hagyjuk kihulni
A vajat a cukorral habosra kakavarjuk
A turot,botmixerrel kremesitjuk
A habosra kavart cukros vajhoz hozzakeverjuk a kihult pudingos kremet es jol kikavarjuk,utana hozzakeverjuk a kremesitett turot, a citrom lereszelt hejat es keves levet,ha nem talaljuk eleg edesnek,akkor porcukrot adunk meg hozza...ezt az egesz masszat mixerrel habosra kavarjuk...
A piskotalapot kettobe vagjuk
Az also lapra simitjuk a turos kremet (keveset felreteszunk a teszta tetejere es oldalaira)es ratesszuk a masik lapot,kisse lenyomkodjuk,hogy legyen egyenes
A megmaradt kremmel bevonjuk a sutit es kakaoporral megszorjuk a tetejet
Hutobe tesszuk legalabb 2 orat...

 Csokimazzal is bevonhatjuk...vagy citrom mazzal...ollvaszttott csokival...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése