A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A
káposztás hús Magyarország címere" szólással és étellel kezdte
ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott
csáktornyai Zrínyi-udvar
XVII. századi kéziratos szakácskönyve a
Szakácsmesterségnek könyvecskéje is. „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben” – dicséri az urak étkeként
Apor Péter.
„Ez a magyaroknál oly közönséges palánta, hogy alig élhet az szegény
ember anélkül – írja róla Lippay. – Sőt, a savanyú káposztát még az
eleinktül maradott névvel Magyarország címerének szoktuk nevezni.”
Mikes Kelemen
Törökországban is visszasírja: „A szépen írt levél az elmének úgy
tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott
káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való
hegyecske.”„Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy … mikor ehetünk
káposztát.” Lippayhoz hasonlóan Mikes is címerbe illőnek találja: „Ha
egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy
erdélyi címer?” E címer-kép a legínycsiklandóbban mégis
Bél Mátyás
tollán fogalmazódik meg 1730 körül: „Szalonnás káposzta, Magyarország
címere”. A káposztát többnyire főve, bő lével, vagy éppen levesként
fogyasztották. Esetenként azonban nyersen is ették. „Aprítva, saláta
módjára eszik – írja erről Lippay – vagy meleg vízzel megfonnyasztván,
vagy sóval meggyúrván, hidegen, ecettel, olajjal.”
A töltött káposzta, csak a
18. században és török hatásra terjedt el a
Balkánon és
Magyarország területén is.
[4] Első magyar leírása 1695-ben, a
Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg.
[3]
A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge
szőlőlevélből készül. Létezik
böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett
gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet
kukorica,
árpa vagy
köles is...
Forras :
(...)
Hozzavalok
- 8 kanal rizs
- 1 kg.daralt sertes hus
- 2 fej savanyitott kaposzta(hordos)
- 1 kozepes hagyma
- keves so
- bors
- fustolt oldalas, csulok...
Elkeszites
Eloszor a rizset kozepes kemenysegure megparolom az aprora vagott hagymaval
Hulni teszem
A daralt hust osszegyurom a soval,borssal, a kihult rizzsel
Megtoltom a kaposzta leveleket egyenkent
Egy megfelelo edeny aljara keves olajat teszek
Erre vekony szalasra vagott kaposztat rakok
Ezutan rakom a toltelekeket a fazekba korbe egymas melle
A kozepebe teszem a fustolt hust,vagy csulkot
A toltelekek tetejere megint szalasra vagott kaposztat teszek
Felontom vizzel annyival,hogy jol el lepje
Elore nagy tuzre teszem addig amig felforr es ekkor takarek langra csokkentem
Kb.4 orat fozom,de ha nem puha a kaposzta akkor meg fozom...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése