2014. szeptember 28., vasárnap

AMERIKAI KREMES


Az első igazán emblematikus krémes megalkotása a Ruszwurm cukrászda egykori tulajához, Ruszwurm Vilmoshoz köthető. Ruszwurm az addigi recepten módosítva új, unikális krémest hozott létre azzal, hogy a krémesben lévő krémet tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. Őt követően a legtöbb, hírnévvel bíró cukrászda saját, egyedi krémes kialakításán dolgozott. Így jött létre az Auguszt-krémes, vagy vált nagyon kedveltté a Hauer család által megalkotott sütemény.
A krémes krémje leggyakrabban ún. sárgakrémből vagy más néven cukrászkrémből - készül. A krém alapja a tej és a nagy mennyiségű tojássárgája, ehhez jön a cukor és a vaníliarúd kikapart belseje. A krémet kukoricakeményítővel vagy kevés liszttel kötik, s bizonyos sütemények töltéséhez a tojások fehérjének felvert habjával lazítják. Ez a krém nagyon jó alap, a vaníliának köszönhetően további alakítás nélkül is kellemes, de például egy kis alkohollal könnyen az adott süteménynek megfelelő ízre hangolható...

Forras :(...)

Meg voltam gyozodve arrol,hogy ez a suti elso probalkozasra nem fog sikerulni...hat...ilyen lett,nem valami gyonyoruseg...mert amiket mas blogokon lattam,azok nagyon szepek...bizom abban,hogy a kovetkezo szebb lesz...de,megjegyzem,hogy az ize kituno...

Hozzavalok

  • Tesztahoz:
  • 7 tojas sargaja
  • 20 dk.cukor
  • 20 dk.liszt
  • 1 tasak sutopor
  • 2 ek. kakao por
  • 11 e.k. víz
  • 2 ek.etolaj
  • Krém:
  • 7 db tojásfehérje
  • 10 ek.porcukor
  • 2 csomag vanilias puding
  • 6 dl.tej
  • Tetejere:
  • 4 dl.Hulala
  • 1 tasak zselatin
  • porcukor(izles szerint)
  • csoki reszelek
Elkeszites

 Eloszor megsutom a kakaos piskota lapot
Likavarom a tojas sargakat a cukorral habosra
Hozzateszem sorba az olajat,vizet,a sutoporral elkavart lisztet,kakaot
Elsimitom a masszat egy kiolajozott(zsirozott),lisztezett tepsibe,es kozepes tuzon megsutom
Amig sul a teszta,elkeszitem a kremet
A pudingot elkeverem csomomentesre egy keves tejjel,hozza adom a tobbi tejet,es foni teszem,allando keveres mellett...jo surure fozom
A tojas feherjekbol kemeny habot verek a cukorral,es bele vegyitem a meg forro pudingba
Ezt rea teszem a megsult piskotara es vissza teszem a sutobe kb. 15 percre
Utana hagyom kihulni
A Hulalat felverem,bele teszem a vizben feloldott,melegitett zselatin port,nem szabad fozni a zselatint(a tasak hatan az utasitast ajanlatos elolvasni)
Ha nem eleg edes potolhatjuk porcukorral,izles szerint
Rea kenem a kihult kremes tesztara
Szepen elsimitom es meghintem csoki reszelekkel
Hutobe teszem,legalabb 1 orara...

 Csoki reszelek helyett kakao porral is lehet hinteni... Egy masik valtozat: A piskota tesztat kakao nelkul sutni,es a vanilia puding helyett csokis pudingot hasznalni...es persze erre a tejszin...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése