2014. szeptember 10., szerda

SZILVASGOMBOC


A szilvasgomboc,klasszikus magyar etel.. mint a Vargabeles,Turosgomboc,Lekvaros derelye(baratfule)...

A szilvas gomboc (Nepmese)

Egyszer egy gazdag ember házánál nagy dínomdánom volt, s meghívott erre két híres hazugot is. Nosza, amint asztalhoz telepedtek, megeredt a hazudozás.

- Hiszen, amit eddig hallottatok - mondta az egyik hazug -, az mind semmi, most jő csak az igazi. Hát tegnap is vendégségben voltam egy régi jó barátomnál, s ott akkora gombócot láttam, amekkorát még soha életemben. Akár hiszitek, akár nem, ehhez a gombóchoz száz métermázsa liszt kellett meg ötven métermázsa szilva. Tíz nagy asztalt toltak össze, úgy fért el a gombóc, húszan voltunk vendégek, egy nap s egy éjjel folyton-folyvást ettünk, s még csak felét sem tudtuk megenni. Hát egyszerre csak mi történt? Két vendég a nagy lakmározás közben úgy eltűnt, mintha föld nyelte volna el őket. Tűvé tettük az egész házat, nem találtuk sehol. Már egy jó órája kerestük őket, amikor egyszerre csak halljuk, hogy a gombóc közepéből kiabálnak : ,,Ej, de jó, de pompás! " Bezzeg hogy belebújtak a gombócba, csakhogy annál többet ehessenek!

- Hát hiszen - mondta a másik hazug -, elég nagy gombóc volt, szent igaz, de ez csak kölyke lehetett annak, amit én láttam egy vendégségben. Ott akkora gombóc volt, hogy bár lehettünk vagy ötvenen, három éjjel s három nap folyton ettük, s még csak feléje sem jártunk a tölteléknek. Na, mondtam én a barátaimnak, pihenjünk egyet, hogy újult erővel láthassunk neki. Pihentünk egy fél napot, akor újra nekifeküdtünk a gombócnak, s hát uram teremtőm, megakad a villám valami keménységbe. Gondoltam, bizonyosan szilvamag, de nem az volt, hanem mit gondoltok, mi? Egy nagy útmutató kőoszlop! Az volt ráírva: Innen a töltelék még három kilométer!

- Hiszem - mondotta a másik hazug -, de hol készült az a rettentő nagy üst, amelyikben ez a gombóc főtt?

- Az bizony ott, ahol az az üst, amelyikben a te gombócodat főzték!...


Hozzavalok

  • 1/2 kg.szilva
  • 1 kg krumpli
  • liszt
  • 1 tojas
  • 1/2 dl olaj
  • zsemlemorzsa
  • orolt fahej
  • porcukor
Elkeszites

 A szilvat megmosom,kimagozom
A krumplit megfozom es krumpli torovel osszetorom
Hozza adom a tojast,sot,olajat es lisztet amennyit felvesz....ne legyen kemeny a massza
Egy kanalnyit kiveszek a masszabol gombocca formalom majd ellapitom es egy fel szilvat a kozepere teszek majd gombocca formazom
Vizet forralok es kifozom a gombocokat,fel kell jojjenek a viz tetejere
Zsemlemorzsat piritok keves vajon vagy margarinon
A gombocokat bele forgatom
Fahejas porcukorral talalom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése