2014. szeptember 10., szerda

Konyhai trükkös fogások

Nehany tipp ami megkonyitheti munkankat a konyhaba...

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 28.


Praktikus és ötletes tippek, amelyek megkönnyítik a háziasszonyok mindennapjait. Nézzük milyen trükkök voltak anyáink tarsolyában!


A gyümölcstorta nem szalonnásodik meg, ha sütés előtt a közepébe lyukat fúrunk, s ebbe hengerré sodort alufóliát helyezünk.

Ha a nagyobb burgonyákat kötőtűvel megszurkáljuk, akkor egy időben puhulnak meg a kisebbekkel.

A palacsinta és a császármorzsa ízletesebb tejporral készítve.

A tűzhely rózsái közötti teret alufóliával borítsuk be. Így kíméljük a tűzhely zománcát. Az alufólia kicserélése kisebb munka, mint a zománc gyakori súrolása.

Amennyiben vaj helyett zsírt használunk a tésztához, akkor 20 %-al kevesebbet vegyünk, mint a receptben feltüntetett vaj mennyisége.

A télire eltett zöldbab megtartja a színét, ha főzés előtt kevés szódabikarbónát teszünk a levébe.

Szebb színű a tojássárgája, ha keveréskor egy pici sót is teszünk bele.

Ha füstölt, főtt marhanyelvet forrón hideg vízbe teszünk, könnyebben húzhatjuk le a bőrét.

Otthon készített, majonéz lezárt befőttesüvegben a hűtőszekrénybe téve hetekig eláll.

Hosszú ideig tarthatjuk a citromot a hűtőszekrényben, ha beleszúrunk egy hurkapálcikát, és a nyíláson át préseljük ki a szükséges levet, majd visszadugjuk a pálcikát.

Ha a felverendő tejszínhez decinként néhány csepp citromlevet adunk, kemény habot nyerünk. Tartósabb és keményebb marad, ha egy csipet szódabikarbónát is teszünk bele.

A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés előtt megszórjuk egy kanál cukorral.

Híg és folyós tészta sütésekor a tepsit vajjal kikevert porcukorral kenjük ki. A sűrűbb tésztáknál használjunk vajat és lisztet.

A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó alumínium vagy műanyag dobozban tartjuk.

Ha zsírban sült tésztába egy kis rumot öntünk, sütéskor a tészta a zsírt nem szívja magába.

Az omlós tészta porhanyósabb lesz, ha a vajhoz kb. 1/3 zsírt teszünk.

A piskótát töltéshez úgy lehet szépen végigmetszeni, ha egy erős cérnaszálat a torta oldalához feszítve körbefogjuk, és két végét a tésztán óvatosan keresztbe húzzuk.

A tengeri vagy állóvízi halak elveszítik jellegzetes szagukat, ha sütés előtt 1-2 órát citromlével megöntözve állnak.

Sokkal könnyebben tisztíthatjuk le pikkelyeket, ha a halat egy percre forró vízbe mártjuk

Néhány csepp citromlé a vízbe, és a legöregebb krumpli sem feketedik meg.

A leves tetején felgyülemlett zsírt vagy a sült húsok felesleges zsírját papírszalvétával tudjuk felitatni.

Gyorsan lekozmált ételeket vízgőz fölött melegítsük.

Összement tejjel vagy aludttejjel pótolhatjuk a főzelékek habarásához szükséges tejfölt.

Ha felvágás előtt a citromot, narancsot kissé felmelegítjük, több levet kapunk.

A karfiol rózsái szép fehérek maradnak, ha a főzővízbe egy evőkanál tejet és egy mokkáskanál cukrot teszünk. Legfrissebben úgy tartható el, ha zöld leveleit ráborítva, alufóliába göngyölve tesszük hideg helyre.

A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg, és langyos vízben tegyük fel főni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, mert a só megkeményíti a héját.

Olyan vidékeken, ahol nagyon meszes a víz, tegyünk ecetet a főzelék vagy a hús főzőlevébe.

A zöldségfélékből egyszerre nagy mennyiséget tisztítsunk meg. Csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk. A főzéskor már nincs rá gond.

Paradicsomot, sárga vagy őszibarackot hámozás előtt szúrjuk villára, és tartsuk néhány percre lobogó forró vízbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése