Nehany tipp ami megkonyitheti munkankat a konyhaba...
A gyümölcstorta nem szalonnásodik meg, ha sütés előtt a közepébe lyukat fúrunk, s ebbe hengerré sodort alufóliát helyezünk.
Ha a nagyobb burgonyákat kötőtűvel megszurkáljuk, akkor egy időben puhulnak meg a kisebbekkel.
A palacsinta és a császármorzsa ízletesebb tejporral készítve.
A tűzhely rózsái közötti teret alufóliával borítsuk be. Így kíméljük a tűzhely zománcát. Az alufólia kicserélése kisebb munka, mint a zománc gyakori súrolása.
Amennyiben vaj helyett zsírt használunk a tésztához, akkor 20 %-al kevesebbet vegyünk, mint a receptben feltüntetett vaj mennyisége.
A télire eltett zöldbab megtartja a színét, ha főzés előtt kevés szódabikarbónát teszünk a levébe.
Szebb színű a tojássárgája, ha keveréskor egy pici sót is teszünk bele.
Ha füstölt, főtt marhanyelvet forrón hideg vízbe teszünk, könnyebben húzhatjuk le a bőrét.
Otthon készített, majonéz lezárt befőttesüvegben a hűtőszekrénybe téve hetekig eláll.
Hosszú ideig tarthatjuk a citromot a hűtőszekrényben, ha beleszúrunk egy hurkapálcikát, és a nyíláson át préseljük ki a szükséges levet, majd visszadugjuk a pálcikát.
Ha a felverendő tejszínhez decinként néhány csepp citromlevet adunk, kemény habot nyerünk. Tartósabb és keményebb marad, ha egy csipet szódabikarbónát is teszünk bele.
A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés előtt megszórjuk egy kanál cukorral.
Híg és folyós tészta sütésekor a tepsit vajjal kikevert porcukorral kenjük ki. A sűrűbb tésztáknál használjunk vajat és lisztet.
A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó alumínium vagy műanyag dobozban tartjuk.
Ha zsírban sült tésztába egy kis rumot öntünk, sütéskor a tészta a zsírt nem szívja magába.
Az omlós tészta porhanyósabb lesz, ha a vajhoz kb. 1/3 zsírt teszünk.
A piskótát töltéshez úgy lehet szépen végigmetszeni, ha egy erős cérnaszálat a torta oldalához feszítve körbefogjuk, és két végét a tésztán óvatosan keresztbe húzzuk.
A tengeri vagy állóvízi halak elveszítik jellegzetes szagukat, ha sütés előtt 1-2 órát citromlével megöntözve állnak.
Sokkal könnyebben tisztíthatjuk le pikkelyeket, ha a halat egy percre forró vízbe mártjuk
Néhány csepp citromlé a vízbe, és a legöregebb krumpli sem feketedik meg.
A leves tetején felgyülemlett zsírt vagy a sült húsok felesleges zsírját papírszalvétával tudjuk felitatni.
Gyorsan lekozmált ételeket vízgőz fölött melegítsük.
Összement tejjel vagy aludttejjel pótolhatjuk a főzelékek habarásához szükséges tejfölt.
Ha felvágás előtt a citromot, narancsot kissé felmelegítjük, több levet kapunk.
A karfiol rózsái szép fehérek maradnak, ha a főzővízbe egy evőkanál tejet és egy mokkáskanál cukrot teszünk. Legfrissebben úgy tartható el, ha zöld leveleit ráborítva, alufóliába göngyölve tesszük hideg helyre.
A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg, és langyos vízben tegyük fel főni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, mert a só megkeményíti a héját.
Olyan vidékeken, ahol nagyon meszes a víz, tegyünk ecetet a főzelék vagy a hús főzőlevébe.
A zöldségfélékből egyszerre nagy mennyiséget tisztítsunk meg. Csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk. A főzéskor már nincs rá gond.
Paradicsomot, sárga vagy őszibarackot hámozás előtt szúrjuk villára, és tartsuk néhány percre lobogó forró vízbe.
Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 28.
Praktikus és ötletes tippek, amelyek megkönnyítik a
háziasszonyok mindennapjait. Nézzük milyen trükkök voltak anyáink
tarsolyában!
A palacsinta és a császármorzsa ízletesebb tejporral készítve.
A tűzhely rózsái közötti teret alufóliával borítsuk be. Így kíméljük a tűzhely zománcát. Az alufólia kicserélése kisebb munka, mint a zománc gyakori súrolása.
Amennyiben vaj helyett zsírt használunk a tésztához, akkor 20 %-al kevesebbet vegyünk, mint a receptben feltüntetett vaj mennyisége.
A télire eltett zöldbab megtartja a színét, ha főzés előtt kevés szódabikarbónát teszünk a levébe.
Szebb színű a tojássárgája, ha keveréskor egy pici sót is teszünk bele.
Ha füstölt, főtt marhanyelvet forrón hideg vízbe teszünk, könnyebben húzhatjuk le a bőrét.
Otthon készített, majonéz lezárt befőttesüvegben a hűtőszekrénybe téve hetekig eláll.
Hosszú ideig tarthatjuk a citromot a hűtőszekrényben, ha beleszúrunk egy hurkapálcikát, és a nyíláson át préseljük ki a szükséges levet, majd visszadugjuk a pálcikát.
Ha a felverendő tejszínhez decinként néhány csepp citromlevet adunk, kemény habot nyerünk. Tartósabb és keményebb marad, ha egy csipet szódabikarbónát is teszünk bele.
A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés előtt megszórjuk egy kanál cukorral.
Híg és folyós tészta sütésekor a tepsit vajjal kikevert porcukorral kenjük ki. A sűrűbb tésztáknál használjunk vajat és lisztet.
A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó alumínium vagy műanyag dobozban tartjuk.
Ha zsírban sült tésztába egy kis rumot öntünk, sütéskor a tészta a zsírt nem szívja magába.
Az omlós tészta porhanyósabb lesz, ha a vajhoz kb. 1/3 zsírt teszünk.
A piskótát töltéshez úgy lehet szépen végigmetszeni, ha egy erős cérnaszálat a torta oldalához feszítve körbefogjuk, és két végét a tésztán óvatosan keresztbe húzzuk.
A tengeri vagy állóvízi halak elveszítik jellegzetes szagukat, ha sütés előtt 1-2 órát citromlével megöntözve állnak.
Sokkal könnyebben tisztíthatjuk le pikkelyeket, ha a halat egy percre forró vízbe mártjuk
Néhány csepp citromlé a vízbe, és a legöregebb krumpli sem feketedik meg.
A leves tetején felgyülemlett zsírt vagy a sült húsok felesleges zsírját papírszalvétával tudjuk felitatni.
Gyorsan lekozmált ételeket vízgőz fölött melegítsük.
Összement tejjel vagy aludttejjel pótolhatjuk a főzelékek habarásához szükséges tejfölt.
Ha felvágás előtt a citromot, narancsot kissé felmelegítjük, több levet kapunk.
A karfiol rózsái szép fehérek maradnak, ha a főzővízbe egy evőkanál tejet és egy mokkáskanál cukrot teszünk. Legfrissebben úgy tartható el, ha zöld leveleit ráborítva, alufóliába göngyölve tesszük hideg helyre.
A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg, és langyos vízben tegyük fel főni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, mert a só megkeményíti a héját.
Olyan vidékeken, ahol nagyon meszes a víz, tegyünk ecetet a főzelék vagy a hús főzőlevébe.
A zöldségfélékből egyszerre nagy mennyiséget tisztítsunk meg. Csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk. A főzéskor már nincs rá gond.
Paradicsomot, sárga vagy őszibarackot hámozás előtt szúrjuk villára, és tartsuk néhány percre lobogó forró vízbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése